menu Home chevron_right

Frankie Rodriquez

DJ DANCE RADIO AMSTERDAM

Biography


Invloed en hoe het ontstond
Als sinds heel jong was ik verknocht aan het draaien van plaatjes van mijn zus. Zij kocht in de jaren 70 veel disco- en funkplaten, en die draaide ik als jong ventje op de draaitafel in de woonkamer. Al op zeer jonge leeftijd kwam ik in aanraking met (zwarte) dansmuziek, en die invloed is nooit meer weg gegaan.

Knippen en mixen
In de jaren 80 werd mijn interesse voor het mixen van platen en het “DJ-zijn” enorm aangewakkerd, mede dankzij mijn oudere broer, die plots thuiskwam met een mengpaneel en een draaitafel. Maar ook via radioprogramma’s als Ferry Maat’s “Soulshow”, Ben Liebrand’s “In The Mix” en Robin Albers mix-item “Avro’s Driemaal Doordraai”. Uiteindelijk begon ik in 1987, na eerst een aantal jaren alleen “pauzeknop-edits” te hebben gemaakt van platen die ik van de radio opnam, ook zelf te mixen. Die discipline had ik mezelf aangeleerd door goed te luisteren hoe anderen het deden; ik bleek er talent voor te hebben.

Mijn eerste schreden voor publiek
In 1988 werkte ik als garderobemedewerker in de plaatselijke bar-dancing in Abcoude. Daar leerde ik Remco Touwtje kennen. Omdat Remco via een gemeenschappelijk vriend had vernomen dat ik ook fanatiek met muziek en mixen bezig was nodigde hij mij uit om een kijkje te nemen in het net opgerichte lokale radiostation voor Abcoude en Baambrugge (Radio R.O.S.A.), wat feitelijk een doorstart was van zijn – in de regio zéér bekende – voormalige radiopiraat “Radio Saturnus”. Het klikte met Remco en de anderen, en ik raakte betrokken bij het radiomaken. Eerst als technicus voor een kinderprogramma op de zondagochtend (zodat ik feeling kreeg met de apparatuur in de studio), en later met een eigen (house)programma op de zaterdagmiddag. Tegelijkertijd mocht ik ook voor het eerst mee met de “Saturnus drive-in-show” om als DJ mee te draaien. Dat was mijn allereerste DJ-set voor live-publiek!

Van radio naar clubscene, en weer terug
Vanaf begin 1989 kreeg ik de kans om in een Amsterdamse discotheek te draaien. Daar heb ik bijna een jaar lang elke vrijdag en zaterdagavond mogen draaien in een klein maar gezellig clubje, en dat zorgde voor een ingang in de underground clubscene van de hoofdstad. De club ging door verkeerde keuzes van het management failliet, en ik ging vlak daarna weer “piraten” met Remco’s groepje, die de lokale omroep hadden verlaten om (het illegale) Saturnus Radio weer nieuw leven in te blazen. Toen dat noodgedwongen stopte heb ik in de jaren 90 enkele omzwervingen gemaakt als DJ in een aantal kleine discotheken binnen en buiten Amsterdam, om uiteindelijk in 1998 weer via oude connecties in het hart van de Amsterdamse underground scene te belanden. Dat heb ik een aantal jaren gedaan, werd in de underground scene bij de incrowd een redelijk bekende DJ, heb zelfs een tijdje een eigen avond gehad (“Don’t Sweat The Technique” op vrijdagavond in een – toen – bekende (afterparty)club op de Wallen). Vanwege diverse “drugsrazzia’s” door de politie in vele Amsterdamse clubs werd de tent waar ik draaide gesloten en heb daarna een periode op losstaande feesten gedraaid naast bekende grote namen uit de Amsterdamse clubscene.

De geboorte van “Behind The Grooves”
In 2002 stopte mijn “avontuur” in de Amsterdamse underground en ging ik weer radiomaken bij een klein radiostation uit Amsterdam Zuidoost (Radio 993), waar ik zowel een (underground) houseprogramma had (“Don’t Sweat The Technique”, inderdaad: dezelfde naam als mijn clubavond in Amsterdam!) als een programma met jaren 80 classics (“Breakin’ Tha 80’s”). Remco vroeg mij om samen met hem een soortgelijk programma te maken én de overstap te maken naar ROSA FM, waar Remco niet veel eerder weer bij was terug gekeerd. Onder de voorwaarde dat we de vrije hand zouden krijgen over de inhoud van het programma en er geen restricties zouden zijn met betrekking tot de muziekkeuze stemde ik daarmee in en verliet Radio 993 om verder te gaan onder de vlag van ROSA FM. “Behind The Grooves” was daarmee geboren, en de allereerste uitzending vond plaats op vrijdag 2 april 2004.

Bye! BTG, Hi! Groovy Freakz
Na enkele best wel succesvolle jaren BTG besloot ik in 2009 vanwege een veranderende koers en zaken waar ik geen invloed op had “Behind The Grooves” in goede harmonie met de anderen te verlaten, om vlak daarna iets voor mezelf te gaan doen. Op 2 mei 2009 was de allereerste uitzending van mijn (toen nog gepresenteerde) radioshow “Groovy Freakz” een feit, waarbij ik weer de vrijheid had om er invulling aan te geven zoals ik dat zelf graag wilde. Dat programma heeft op meerdere internetstreams gedraaid, maar rond 2011 stopte het. Vanwege persoonlijke omstandigheden heeft het programma 9 jaar in de ijskast gestaan, tot in 2020 “Groovy Freakz” ondergebracht werd bij Dance Radio. Ditmaal zonder presentatie, maar met de nadruk op de muziek, al dan niet in een eigen re-edit of remix). En met “Groovy Freakz” hoop ik dat de luisteraars van Dance Radio er een leuke aanvulling in zien op het al zeer uitgebreide aanbod bij Dance Radio, mede ook door mijn “eigengereide” muziekkeuze en de drang om ook muziek te draaien buiten de gangbare paden.


Social profiles


  • Beluister mijn podcast keyboard_arrow_downThis area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Nieuwsbrief

  • cover play_circle_filled

    Danceradio
    Dance Radio Amsterdam

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play

LIVE RADIO!

KLIK OP DE PLAY BUTTON HIERONDER