menu Home chevron_right

DR-History


Om de historie en het ontstaan van Dance Radio Amsterdam beter te kunnen begrijpen, moeten we teruggaan naar Amsterdam in de jaren tachtig. De hippies waren een beetje uit het stadsleven verdwenen en er ontstond een andere revolutie. In die jaren besloten twee vrienden, John en James Henry, het op te nemen tegen de dominantie van Hilversum en ageerden door in 1980 een station op te zetten genaamd Radio Disco Action. Het station zou het helemaal anders doen en kwam meteen met Reggae, Ballads, en de nieuwste disco uit de States.

Disco Action werd na enkele dagen uit de lucht gehaald, maar door de vastberadenheid van de heren kwamen ze meerdere malen terug. Disco Action werd een begrip in het Amsterdamse straatleven. In augustus 1981, een jaar later, begonnen Eugene de Bruin en Rocky van de Burg met een funkstation onder de naam Radio Satellite. Het begon als een weekendstation met overdag zware funk en ‘s avonds wat rustiger. Zo kwamen Roberto Miller en later luisteraar Marc Brown erbij; zij werden de funkateers genoemd vanwege hun specialiteit in de funk.

Marc, die ook zeer gedreven was als geveltoerist, vond een plekje in het Telegraafgebouw voor een zender. Dus dat werd een antenne op het torentje en zender aan. Vanwege de hoogte werd de naam van het station veranderd in Satellite’s Empire. Helaas werd de studio van het station leeggestolen en daarmee zat het aan de grond. Eind 1982 zou er ook een nieuw station komen van een paar vrienden (Rob Stormbroek, Murphy Dekker, Pablo Laqoste, en Bob Davis); het zou Hollywood gaan heten. Zij hadden een studio in de Amsterdamse Kinkerbuurt gebouwd en stonden op het punt om in de ether te komen, maar zover kwam het niet, want deze jongens kwamen in contact met Satellite Empire.

Er werd een plan gesmeed om samen te werken, en zo werd de doorstart van Satellite’s Empire een feit. Het station groeide en groeide, en uiteindelijk met nog een studio erbij en een schoorsteenpijp van 180 meter hoog werd het zendbereik zo groot dat het buiten de landsgrenzen nog te beluisteren was. Regelmatig kwam John Henry bij Satellite op bezoek en er ontstond een vriendschappelijke relatie tussen de stations.

Economisch gezien lag het voor de hand dat een samenwerking niet kon uitblijven, dus van twee werd er één station gemaakt: Satellite’s Empire – Disco Action. Omdat de naam wel erg lang was, duurde het niet lang voordat de naam werd veranderd in Satellite Action. Het werd het disco/funkstation uit de jaren tachtig met ‘s avonds soul, jazz en reggae.

Tijdens die periode waren Rob Stormbroek, Mark Sanders en Murphy Dekker al een nieuw station aan het plannen. Het moest snel en professioneel klinken met een hitradio format. De rolverdeling werd gemaakt: Rob Stormbroek regelde de algemene zaken, Mark Sanders zorgde voor de technische zaken en Murphy Dekker regelde de locatie voor de mast (de mast had de bijnaam Kooltje) en bouwde deze op.

Rob Stormbroek had het een ander geregeld met enkele Decibel dj’s en zij verzorgden de programma’s door de week, en in het weekend werd het een Dancestation. Toen de jingles en studio klaar waren, was er een afspraak met de adverteerders gemaakt om de zender op een vrijdag exact om 18:00 uur aan te zetten. Echter, er waren wat probleempjes op de zendlocatie waardoor Mark en Murphy tot 17:55 uur nog bezig waren onder extreme stress, maar ze kregen het voor elkaar. Exact om 18:00 uur klom Murphy naar beneden terwijl de zender aangezet werd door Mark. De snelste van de Randstad was een feit; hitradio Counterpoint Fm was geboren.

Wordt vervolgd………..


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Nieuwsbrief

  • cover play_circle_filled

    Danceradio
    Dance Radio Amsterdam

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play

LIVE RADIO!

KLIK OP DE PLAY BUTTON HIERONDER